martes, 30 de noviembre de 2010

Jessy: Començo a explicar el dijous perquè no m'enrecordo de dies anteriors. El dijous passat vaig arribar al cole mitja hora abans perquè havia quedat amb la Caterina(professora de llatí) per repasar el que sortia a l'examen i el que tenia que tenir al dossier. Per la tarda vaig quedar-me a casa perquè tenia un examen de llatí el divendres i també tenia que entregar un treball d castellà, de "Don Quijote". Divendre per la tarda vaig quedar amb la meva millor amiga i vam flotar pels núvols a causa d'uns cigarrets especials que porten condiment. Aquest dissabte he anat a casa d'una amiga, perque era l'aniversari del seu xicot i l'haviem de preparar un pastís acolorit que ens va deixar a tots amb el cap a la lluna i com feia divuit anys, li vam posar divuit espelmes especials que no es queden enceses, per tant no va poder demanar un desitg, però va proposar que anessim a un bar de la zona hermètica que te bastant ambient i hi ha molts joves. Vam anar-hi i vam beure barrejes de diferents begudes. Per la nit vam decidir anar a la discoteca Gloobal (zona hermètica) i passar una nit diferent, divertida, boja. Diumenge pel matí vaig anar a un parc amb la meva amiga a flotar pels núvols per ultima vegada (jo almenys). i a les 5:30 vaig agafar el autobús cap a Polinyà i vaig quedar-me a casa perquè estava "rebentà".

martes, 16 de noviembre de 2010

7.1 Neologismes

1. Neologia de forma.
  
Per derivació: des + comprimir= descomprimir.
Per Composició: busca + usuaris= buscausuaris.
Per lexicalització: O.N.G: Organització no governamental.
Per escurçamet: Superhàbit (Super).

2. La neologia de significat.

domingo, 7 de noviembre de 2010

6.2

Aquest diari està molt bé, tota l'informació que presenta està molt bé explicada, hi sembla tenir bones fonts d'informació.
Jo no hi conec a ningu.

martes, 2 de noviembre de 2010

6.1 El tractament de les notícies.

El Periódico de Catalunya: El Papa diu: "A Espanya es practica un laïcisme agressiu."
La Razón: "EL Papa advierte del laicismo agresivo en España."
EL Mundo: El papa ve  España como el campo de batalla entre "laicismo y la fe."


Diferéncies hi ha poques perquè tots parlen del mateix. Les diferéncies que hi he trobat són que en "El Mundo" explica que s'ha de respectar la vida, i que el papa està en contra de l'abort.
En "La Razón" ens explica més del laïcisme en espanya.
I en "El periódico de Catalunya", ens diu el mateix que en "La Razón"

5.4 Bibliografia

http://www.google.es/imgres?imgurl=http://www.magrana.cat/el-llibre-de-les-besties.-llibre-del-cel_ramon-llull_libro-OMAG640.jpg&imgrefurl=http://www.magrana.cat/ramon-llull_autor-419-ct.html&usg=__FVUFcpbARYc5aLNwb2_2AZtPgIU=&h=303&w=200&sz=8&hl=ca&start=2&sig2=pU24Z2DNcUv3osFlAsrlmA&zoom=1&tbnid=1_1OALevLuABsM:&tbnh=116&tbnw=77&ei=JdzPTK7UAsH5sgbbkIXxAQ&prev=/images%3Fq%3Dllibre%2Bde%2Bles%2Bb%25C3%25A8sties%26um%3D1%26hl%3Dca%26sa%3DN%26biw%3D1003%26bih%3D567%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1

http://www.mallorcaweb.net/haoran/obres.html


http://ca.wikipedia.org/wiki/Ramon_Llull

5.3.2 Comentari del fragmet

Aquest fragment parla sobre l'elecció d'un Rei, el primer candidat es el lleó, peró un dels animal diu que un lleó no es una gran bestia, per ell un cavall es una gran bèstia. Ell vol un Rei humil com un cavall, no un Rei orgullós com un lléo.

Això vol dir que avegades la millor elecció no es sempre "el del mes fort" si no "el del mes humil".

5.3.1 Obres de Ramon Llull.

 Llibre de les bèsties:
En una bella plana, per on passava una bella aigua, estaven moltes bèsties que volien elegir rei. Acord fo emprès per la major part, que el Lleó fos rei; mas lo Bou contrastava molt fortment a aquella elecció, e dix estes paraules:

-Senyors, a noblesa de rei se cové bellesa de persona, que sia gran, humil, e que no dó damnatge a ses gents. Lo Lleó no és gran bèstia, ni és bèstia que viva d'herba, ans menja les bèsties. Lo Lleó ha paraula e veu que fa estremir de paor tots nosaltres, con crida. Mas, per mon consell, vosaltres elegirets lo Cavall a rei; car lo Cavall és gran bèstia, e bella, e humil: lo Cavall és bèstia lleugera, e no ha semblant ergullós, ni no menja carn.




martes, 26 de octubre de 2010

5.2 Obra

-Llibre del gentil i dels tres savis (1274)
-Llibre d'Amic e Amat (1283)
-Llibre de les bèsties (1288)
-Llibre de les meravelles (1288)
-Arbre de sciència (1296)
-Ars magna generalis ultima (1306)

5.1 Biografia Ramon Llull.

Ramon Llull va néixer a Mallorca al 1232 i va morir al 1316 va ser un escriptor prolífic i polifacètic, es va expressar en llatí, català i àrab. Va ser un filòsof cristià i com a novel·lista, va ser un dels primers a proposar temes contemporanis. Va fundar escoles i també va ser un dels primers escriptors que va usar la llengua popular, en el seu cas el català, per tractar temes reservats de la llengua llatina, com ara la teologia, la filosofia i la ciència.


martes, 19 de octubre de 2010

4.1 Biografia

Josep Carner va nèixer a Barcelona, el 9 de febrer de 1884, i mor a Brusel·les, el 4 de juny de 1970.Quan tenia quinze anys va guanya el seu primer premi als Jocs Florals de Barcelona. Es llicencia en Dret el 1902 i en Filosofia i Lletres el 1904, any en què publica el seu primer llibre de versos.

4.2 Poema: Aigües de la Primavera.

Aigües de la primavera
que degoten pels jardins,
posades damunt les branques,
les gotes es tornen brins.
Al cor d'una trista fotja
tremolen els cels divins.
S'acuita la neu a fondre's
i baixa torrent endins;
la fressa de les escumes, com mou el fullam dels pins!
Com sotgen, les flors novelles!
Com dringuen aquests matins!
Al riu de les aigües noves
diuen que hi ha tres remolins:
”L’un molia or i plata,
l’altre perles i robins,
l’altre l’amor de les dames
que captiven els fadrins”.

4.3 Josep Carner - Túrnez & Sesé : Aigües de la primavera

martes, 28 de septiembre de 2010

El debat

La coherència


El text ens sembla molt coherent i hi estan molt ben explicades les causes del perquè no volen que construeixin aquesta carretera per als cotxes però si que volen que es construeixi una mena de via interna amb el mateix recorregut per al transport públic.

La cohesió


Hem trobat que el text té totes les parts de la cohesió menys la substitució pronominal.

L'adequació

Aquest text es adequat perquè conté els elements lingüístics apropiats a la situació comunicativa i emeten el missatge en una situació formal.També utilitzen una varietat dialectal i un registre formal.

La correcció lingüística

Podem veure que el text està ben contruït perquè respecta totes les normes que regulen l'ús correcte d'un idioma: les normes otrogràfiques, morfològiques, sintàctiques, lèxiques i semàntiques.

martes, 21 de septiembre de 2010

Hola! Som la Jessica Rosal i la Cristina Tejero.

La Viquipèdia

1. Heu utilitzat la Viquipèdia? Hi heu fet mai alguna aportació?
Si.2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?La gent que sap informació hi la publíca.
3. En el següent
enllaç hi tens l'ajuda de la Viquipèdia, una de les enciclopèdies col·laboratives més conegudes, on s'explica com funciona. Consulta-la i respon al teu bloc:

a) Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col·laborativa? 
Gent especialitzada. I la col·laborativa les persones que volen proporcionar informació a altres.

b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina? Vol dir que els autors poden escriure si volen. Crec que ho fan perquè els hi agrada.

c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra? No, però es millor cobrar, perquè necessitem els diners.

4. En el següent
enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació?

5. Entra en el següent
enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA). Perquè els alumnes treien informació d'aquesta pàgina i la majoria no son certes.

6. En aquest últim
enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?Jo crec que estè bé que s'encarreguin de el vandalisme a la viquipèdia.
7. Saps què és el que es veu a la fotografia d'aquesta entrada?

No.